Wild blueberries

Zdravě stárnout: 5 antioxidantů, které byste měli znát

Podíváte se někdy do zrcadla a říkáte si: "Co se stalo?" Stalo se to, že jste vyrostli a dospěli! I když možná chcete vypadat dostatečně staře, nejspíš chcete také vypadat dostatečně mladě, abyste stále žili v pohodě!

Jak ale můžete zpomalit čas?


Jedním z rozhodujících klíčů k dobrému stárnutí je dostatek antioxidantů. Jistě jste slyšeli, že antioxidanty jsou dobré pro vaše zdraví. Ale proč jsou vlastně tak důležité? A jak pomáhají zpomalit proces stárnutí?


Antioxidanty mají schopnost neutralizovat volné radikály. Studie ukazují, že poškození způsobené volnými radikály může být příčinou závažných onemocnění, včetně rakoviny, a také významně přispívá k procesu stárnutí. Antioxidanty vás tedy pomáhají chránit před nemocemi a zpomalují účinky stárnutí.


Zde jsou některé základní antioxidanty a místa, kde je můžete najít:


1. Vitamín C. Jedná se o velmi důležitý antioxidant, který je snad nejznámější díky nemoci z jeho nedostatku, kurdějím. 


- Vitamin C je také nezbytný pro tvorbu kolagenu při stavbě kůže, cév a chrupavek. Bylo prokázáno, že chrání před srdečními chorobami, stresem a rakovinou. Některé studie naznačují, že nedostatek vitaminu C přispívá ke vzniku aterosklerózy. 
- Zatímco většina zvířat si dokáže vitamin C syntetizovat sama, člověk to nedokáže. 
- Mezi potraviny s vysokým obsahem vitaminu C patří červené a zelené pálivé papričky, guava, paprika, pomeranče, mandarinky, kiwi, papája a jahody. 


2. Vitamin E (alfa-tokoferol). Alfa-tokoferol je u člověka nejaktivnější formou vitaminu E. Chrání především buněčné membrány tím, že neutralizuje proces, při kterém volné radikály oxidují buněčnou membránu. 


- Vitamin E je také spojován se sníženým rizikem vzniku rakoviny prostaty a Alzheimerovy choroby. 
- Tento vitamin se ve vysokém množství nachází v oleji z pšeničných klíčků, slunečnicovém a světlicovém oleji. Mezi další zdroje patří mandle, olivy, vařený špenát a papája.


3. Zinek. Zinek je důležitý pro více než 200 enzymů, při hojení ran a vředů, tvorbě kostní tkáně, produkci bílkovin, regulaci inzulínu a při metabolismu sacharidů.


- Předpokládá se, že antioxidační účinky zinku chrání pokožku a svaly před zrychlenými procesy stárnutí. 
- Přibližně 2 miliardy lidí trpí nedostatkem zinku; studie naznačují, že to může přispívat k úmrtí 800 000 dětí ročně. 
- Mezi potraviny s vysokým obsahem zinku patří ústřice, pšeničné klíčky, játra, fazole, sezamová semínka, hovězí maso a hořká čokoláda.


4. Karnosin. Karnosin, který se nachází především v mozkové a svalové tkáni, inhibuje glykaci, což je nekontrolovaná reakce mezi cukrem a molekulou bílkoviny nebo tuku. Předpokládá se, že glykace přispívá k procesu stárnutí. 


- Karnosin má také podobný účinek jako vitamin E a zabraňuje procesům volných radikálů v buněčných membránách. 
- Mezi zdroje s nejvyšším obsahem karnosinu patří hovězí, vepřové, kuřecí a rybí maso a mléčné výrobky.


5. Flavonoidy. Ty mají obecnou antioxidační aktivitu a předpokládá se, že jsou jedním z důvodů, proč ovoce, zelenina, víno a čaj pozitivně působí na organismus.


- Některé studie naznačují, že flavonoidy mohou působit preventivně proti rakovině a kardiovaskulárním onemocněním. Předpokládá se, že působí také protizánětlivě a antivirově. 
- Dosud bylo identifikováno více než 3 000 flavonoidů. 
- Tyto chemické látky jsou dalším vynikajícím důvodem, proč jíst ovoce a zeleninu. 
- Flavonoidy se nacházejí dokonce i v kávě, pivu a hlavně v borůvkách. Vyberte si divoké borůvky. Ty obsahují dvojnásobné množství antioxidantů oproti všem ostatním. 
Antioxidanty mají v lidském těle zásadní úlohu, protože minimalizují oxidační stres a poškození, které se podílejí na mnoha onemocněních a procesu stárnutí. Zajištění jejich dostatečného (ale ne nadměrného) příjmu je pro vaše zdraví prospěšné.


Dobrým pravidlem je zařadit ke každému jídlu jednu nebo více potravin, které obsahují antioxidanty. Jak vám vždycky říkala maminka, jezte ovoce a zeleninu!

Zpět na blog