Wild Blueberies - gfBar

Nová vědecká studie: Denní dávka divokých borůvek by mohla zlepšit kognitivní a kardiovaskulární zdraví

Hledáte jednoduchý způsob, jak posílit své kognitivní a kardiovaskulární zdraví? Nehledejte nic jiného než skromné borůvky! Podle nové studie z londýnské King's College Faculty of Life Sciences and Medicine může každodenní konzumace pouhé hrsti divokých borůvek přinést řadu zdravotních výhod.

Studie zjistila, že antokyany obsažené v borůvkách jsou zodpovědné za zlepšení cévního a mozkového průtoku krve, což jsou dva klíčové faktory pro udržení zdravých kognitivních funkcí. Antokyany jsou polyfenoly, což je skupina rostlinných sloučenin, které jsou stále častěji spojovány s mnoha zdraví prospěšnými účinky.

U účastníků, kteří po dobu 12 týdnů denně pili nápoj z 26 g lyofilizovaného prášku z lesních borůvek, došlo ke snížení systolického krevního tlaku o 3,59 mmHG a ke zlepšení funkce cév ve srovnání s těmi, kteří konzumovali prášek s placebem. Kromě toho se u konzumentů borůvek zlepšily výkonné funkce, posílila se krátkodobá paměť a zrychlila se reakční doba.

Studie se zúčastnilo 61 zdravých mužů a žen ve věku 65-80 let. Polovina z nich pila každý den nápoj obsahující 26 g lyofilizovaného prášku z divokých borůvek, zatímco druhá polovina konzumovala placebo odpovídající chuti, vzhledu, obsahu makroživin, vlákniny a vitaminu C.

Vědci se domnívají, že příznivé účinky borůvek jsou způsobeny jejich modrými barvivy zvanými antokyany. Každá denní dávka prášku z lesních borůvek ve studii obsahovala 302 miligramů antokyanů, zatímco placebo nápoj neobsahoval žádné.

Mechanismus příznivých účinků polyfenolů není dosud zcela objasněn, ale podle jedné z teorií mohou polyfenolové "metabolity působit jako signální molekuly, které působí prostřednictvím několika buněčných signálních drah, modulují biologickou dostupnost oxidu dusnatého a různých enzymů".

Pokud tedy chcete posílit své kognitivní a kardiovaskulární zdraví, zvažte přidání šálku lesních borůvek do svého každodenního jídelníčku. A vzhledem k tomu, že přínos borůvek podpořila i nová studie, není lepší čas začít! gfBar obsahuje 50% divokých borůvek, což podporuje výhody, které přinesla tato studie. V jedné tyčince najdete ekvivalent 133,5 g čerstvých divokých borůvek.

Anthokyaniny jsou polyfenoly, rodina rostlinných sloučenin, které jsou stále více spojovány s výhodami pro zdraví.

Přestože každodenní konzumace hrstky divokých borůvek není vždy snadná, lze se spolehnout na to, že gfBar obsahuje dostatečné množství této superpotraviny, aby přinesl užitek pro kognitivní a kardiovaskulární zdraví.

Zdroj: https://ajcn.nutrition.org/article/S0002-9165(23)46300-9/fulltext

Zpět na blog