Wild blueberries

Borůvky, zázrak přírody

Když jsme byli malí, k létu neodmyslitelně patřily borůvky. Na táborech se z nich vařily borůvkové knedlíky, babičky pekly skvělé borůvkové koláče, maminky dělaly borůvky rozmačkané s cukrem a smetanou, no a děti si v lese sbíraly borůvky pěkně do pusy. Víte ale, že borůvky nejen skvěle chutnají, ale jsou také neuvěřitelně zdravé? Jedná se ale především o ty divoké, lesní, ze kterých je tak krásně modrá pusa a dají se jen těžko vyprat z oblečení.

Borůvky totiž obsahují spoustu zdraví prospěšných látek. Podporují mozkovou aktivitu, blahodárně působí na trávení, zlepšují kardiovaskulární funkce organismu a také paměť, snižují krevní tlak. Zabraňují předčasnému stárnutí organismu, pomáhají při zánětu močových cest i proti cukrovce. Pokud cvičíte, borůvky vám pomohou spalovat tuky a pomáhají při regeneraci svalů.

Podívejme se na to zblízka.

Slupka borůvek obsahuje anthocyaniny, které jí dodávají krásně temně modrou barvu (modrá je dobrá!), ale pro nás je důležité, že jsou protizánětlivé. Podle výzkumů (zdroj: wildblueberries.com) obsahují divoké borůvky o 33 % více této látky než zahradní borůvky. Antocyaniny také podporují zdravé tělo a mozkové funkce.

Antioxidanty pomáhají tělu odbourávat volné radikály, které mohou být příčinou nejrůznějších civilizačních chorob, nádorových onemocnění, šedého zákalu… Lesní ovoce je antioxidantů plné, a neuhádnete, v jakém jich je nejvíce. Ano, v borůvkách (opět platí, že jde o divoké borůvky z oblasti Nového Skotska, které obsahují dvakrát větší množství antioxidantů, než zahradní borůvky) /zdroj: wildblueberries.com, dokonce nejvíce ze všech běžně konzumovaných druhů ovoce a zeleniny vůbec.

Borůvky prostě nejen skvěle chutnají, ale hlavně pomáhají. Dopřejte si jich denně alespoň pár, ať již čerstvých, mražených nebo sušených.

gfBar je jediná energetická svačina na světě, která obsahuje 50% divokých borůvek z Nového skotska. To jí řadí mezi prémiové tyčinky s maximálním množstvím antioxidantů, které je lidské tělo schopno v jednom dni zpracovat.

Zpět na blog